Petra Vlhová v Záhrebe skončila štvrtá, slalom ovládla Shiffrinová

03.01.2018 Celý región

Záhreb 3. januára (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila štvrté miesto v stredajšom slalome Svetového pohára. V Záhrebe totálne dominovala Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá slávila v 22 rokoch svoj 38. triumf v seriáli. Vlhová stratila v súčte dvoch kôl na víťazku 2,24 sekundy. Druhá skončila Švajčiarka Wendy Holdenerová (+1,59), pódium doplnila tretia Švédka Frida Hansdotterová (+2,11).

Shiffrinová si vďaka víťazstvu upevnila vedenie v priebežnom poradí slalomu, náskok pred druhou Vlhovou zvýšila na 185 bodov. V celkovom poradí SP má Američanka k dobru už 571 bodov pred Nemkou Viktoriou Rebensburgovou, tretia Vlhová stráca na Shiffrinovú 606 b. "Myslím si, že som momentálne vo veľmi dobrej forme. V druhom kole som už neriskovala naplno, nesedel mi 'tajming', trať bola nerovná, ale stačilo to na to, aby som zostala jasne vpredu," povedala Shiffrinová po svojom siedmom víťazstve v sezóne. Korunu snehovej kráľovnej v Záhrebe získala po tretí raz v kariére.

Vlani v chorvátskom stredisku slávila triumf Slovenka Veronika Velez-Zuzulová, ktorá tento rok nemohla štartovať, keďže sa doliečuje po zranení pravého kolena. Shiffrinová pred rokom na Medveďom vŕšku nedokončila 1. kolo. "Dúfala som, že sa sem vrátim a všetko si vynahradím. Trofej sa mi veľmi páči. Normálne na také veci veľmi nemyslím, ale táto korunka sa mi skutočne páči," dodala pre ORF. Obhajkyňa veľkého glóbusu už po 14 štartoch v sezóne pokorila 1000-bodovú métu, na konte má aktuálne 1081 bodov. Ak by si udržala súčasný priemer, sezónu zakončí so ziskom 2567 b., čím by prekonala rekord Tiny Mazeovej (2414) spred piatich rokov.

Fenomenálna Američanka totálne ovládla slalom v Záhrebe. Už v 1. kole predviedla svoju typickú dynamickú jazdu, ktorou deklasovala konkurentky a odsúdila ich do boja o druhú priečku. Žiadna z nich sa jej svojím výkonom ani nepriblížila, Holdenerová na priebežnej druhej pozícii stratila na Američanku 1,41 sekundy. Vlhová bojovala v utorok s horúčkami, napriek chorobe nastúpila na štart s číslom sedem. Na druhom medzičase bola ešte druhá s odstupom 62 desatín, v strmine však stratila, dolu jej aj vplyvom choroby dochádzali sily a nabrala ešte sekundu. "Dalo sa ísť trošku rýchlejšie, od štartu po rovinu som išla veľmi opatrne. Stratila som v strmých pasážach, ale nevadí. Druhé kolo musím ísť naplno a uvidíme, čo to prinesie. Zdravotne to nie je ideálne, ale na druhej strane, nie je to ani najhoršie," povedala Slovenka v cieľových priestoroch.

Fenomenálna Shiffrinová si išla v stredu opäť "vlastnú ligu", o čom svedčí aj skutočnosť, že v 1. kole sa do dvoch sekúnd zmestili len štyri pretekárky, štvrtá bola s odstupom 1,97 s Rakúšanka Bernadette Schildová. V druhom kole pod umelým osvetlením sťažovalo pretekárkam ich jazdu v hornej časti sneženie, k tomu sa pridal aj neustále sa zhoršujúci povrch zjazdovky. S podmienky na trati sa výborne vyrovnala 20-ročná Rakúšanka Katharina Gallhuberová, ktorá sa z deviateho miesta po 1. kole vyšvihla na celkové šieste. Jej čas prekonala až skúsená Frida Hansdotterová. Vlhovej skvele vyšla vrchná pasáž, v ktorej ešte jemne navýšila náskok na Švédku, potom ju však na zhoršujúcej sa trati niekoľkokrát vyhodilo z línie, do spodnej časti si nezobrala optimálnu rýchlosť a v cieli sa zaradila o 13 stotín za Hansdotterovú. Napokon z toho bolo konečné štvrté miesto, keďže Holdenerová si postrážila svoju pozíciu a Shiffrinová predviedla ďalšiu dominantnú jazdu.

"Dnes som už bola fit a dalo sa ísť naplno, takže chorobu by som nevnímala tak, že by ma ovplyvnila. Pokazila som druhé kolo, najmä spodnú časť, kde si myslím, že som bola dosť pomalá. Tam som v podstate stratila svoj náskok aj pódium," dodala Vlhová po svojom 25. umiestnení v top 10.

Výsledky slalomu SP žien v Záhrebe: 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:53,07 min., 2. Wendy Holdenerová (Švajč.) +1,59 s., 3. Frida Hansdotterová (Švéd.) +2,11, 4. Petra VLHOVÁ (SR) +2,24, 5. Bernadette Schildová (Rak.) +2,38, 6. Katharina Gallhuberová (Rak.) +2,91, 7. Erin Mielzynská (Kan.) +2,96, 8. Katharina Liensbergerová (Rak.) +3,20, 9. Melanie Meillardová (Švajč.) +3,33, 10. Anna Swenn-Larssonová (Švéd.) +3,34

Celkové poradie SP (po 16 z 37 súťaží): 1. Shiffrinová 1081 bodov, 2. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 510 b., 3. VLHOVÁ 475, 4. Holdenerová 450, 5. Tina Weiratherová (Licht.) 374, 6. Hansdotterová 344

Poradie v slalome (6 z 12): 1. Shiffrinová 580, 2. VLHOVÁ 395, 3. Holdenerová 345, 4. Hansdotterová 291, 5. Schildová 207, 6. Meillardová 187
 
Vlhovej opäť tesne ušlo pódium: Som zároveň šťastná i smutná

Záhreb 3. januára (TASR) - Slovenskej lyžiarke Petre Vlhovej opäť tesne ušlo pódium v jej elitnej disciplíne. V stredajšom slalome Svetového pohára v Záhrebe skončila na štvrtom mieste, keď za treťou Švédkou Fridou Hansdotterovou zaostala iba o trinásť stotín sekundy. V predchádzajúcej súťaži v Lienzi ju na piatej priečke delilo od pódia šesť desatín.

"Prvé kolo bolo bez chýb, ale nešla som dostatočne agresívne. V druhom kole som sa snažila ísť naplno, ale pokazila som ho. Najmä jeho spodnú časť, kde si myslím, že som bola dosť pomalá a v podstate som stratila nejaký náskok aj pódium a tým pádom som štvrtá," povedala Vlhová v cieľových priestoroch. V Záhrebe sa zopakovalo poradie na prvý troch pozíciách z Lienzu. Suverénne zvíťazila Američanka Mikaela Shiffrinová pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou a Hansdotterovou. "Každý športovec a každý, kto súťaží, chce podať najlepší výkon, aby sa umiestnil čo najvyššie. Samozrejme, štvrté miesto je pre športovca pekné, ale je tiež veľmi blízko pódia. Takže som zároveň šťastná aj smutná," pokračovala Vlhová.

Slovenská reprezentantka sa pred pretekmi vyrovnávala so zdravotnými problémami, v utorok bojovala s horúčkou a nezúčastnila sa ani na verejnom žrebovaní štartových čísel. Tento aspekt však nehodnotila ako rozhodujúci pre jej rezultát: "Zdravotne to nie je ideálne, ale na druhej strane, nie je to ani najhoršie. Áno, bola som chorá, ale v stredu som už bola fit a dalo sa ísť naplno. Takže chorobu by som nevnímala tak, že by ma nejako ovplyvnila." V druhom kole na ašpirantky na titul Snehová kráľovná, o ktorý lyžiarky súperia v chorvátskej metropole, nesnežilo, zato však husto pršalo. "Podmienky neboli ideálne, ale všetky sme mali rovnaké. Bez ohľadu na ne som do toho dala všetko a štvrté miesto ja nakoniec dobré, i keď je veľmi blízko pódia. Mám ďalšie body a ideme ďalej," uviedla Vlhová. V celkovom poradí SP figuruje na tretej priečke, v hodnotení slalomu je druhá. V oboch klasifikáciách dominuje Shiffrinová.

Dvadsaťdvaročná Slovenka si pripísala 25. výsledok v prvej desiatke, no musí si počkať na okrúhle desiate pódiové umiestnenie. Zatiaľ naposledy ho dosiahla v decembrovom paralelnom slalome v Courcheveli. Na pondelňajšom mestskom podujatí v Osle skončila vo štvrťfinále. Najbližšiu možnosť bude mať už cez víkend v Kranjskej Gore, kde sú na programe sobotný obrovský a nedeľný špeciálny slalom. "Bude to ďalšia šanca. Chcem podať čo najlepší výkon, aby som s ním bola spokojná ja. Potom uvidíme, čo z toho vzíde. Sezóna ide zatiaľ dobre, ale mohla by ísť aj lepšie," dodala Vlhová. 
 

Vyberte región